Tóth Zoltán

Saját élményű

Addiktológiai
konzultáns

Az okoktól a gyógyulásig

A női alkoholizmus

Megosztás

Az alkoholbetegség és azon belül a női alkoholizmus egy súlyos és általános probléma is egyben, amely világszerte milliók életét érinti. Bár gyakran a férfiak alkoholfogyasztása kap nagyobb figyelmet, a női alkoholizmus is jelentős kérdés, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az alkoholfogyasztás okait a nők esetében. A női alkoholizmus kialakulását, valamint a hatékony kezelési lehetőségeket.

Az alkohol hatásai a női testre eltérőek lehetnek, mint a férfiak testére. Az egyik ok a női test összetételében rejlik. A női test kevesebb vizet és több zsír tartalmaz, mint a férfi test. Mivel a zsír nem szívja fel az alkoholt, a nők több alkoholt szívnak fel, mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi alkoholfogyasztás esetén a nőknek magasabb az alkoholszintjük a vérben, mint a férfiaknak.

Emellett a nőknek kisebb a gyomruk, mint a férfiaknak, így az alkohol gyorsabban jut el a nők véráramába, és gyorsabban szívódik fel. Az alkohol hatása a női testre gyorsabban jelentkezik, és hosszabb ideig tart. Ez az oka annak, hogy a nőknek magasabb az esélye a rövid távú és hosszú távú káros hatásokra.

Az alkohol hatásai a női testre nemcsak a test összetételével magyarázhatók, hanem a fiziológiai és pszichológiai különbségekkel is. A női test hormonális változásokon megy keresztül, amelyek befolyásolják az alkohol felszívódását és lebontását. Például a menstruációs ciklus során a nőknek magasabb az alkoholfelszívódási sebessége. Emellett a terhesség alatt az alkohol káros hatásai a magzatra is kiterjedhetnek.

Egy nem reprezentatív, ugyanakkor sokat mondó felmérés szerint:

  • A felnőtt nők közel fele arról számolt be, hogy az elmúlt 30 napban alkoholt fogyasztott.
  • A felnőtt nők körülbelül 13%-a számol be mértéktelen ivásról. Közülük 25 százalékuk átlagosan legalább hetente, 25 százalékuk pedig legalább hat italt fogyaszt egy-egy nagyivás alkalmával.
  • A fogamzóképes korú (18–44 éves) nők csaknem 18%-a iszik.
  • 2019-ben a középiskolás nők körülbelül 32%-a fogyasztott alkoholt, míg a középiskolás férfiak 26%-a. A mértéktelen alkoholfogyasztás is gyakoribb volt a nők (15%), mint a férfiak (13%) középiskolások körében.
  • 2020-ban a nők 9%-ának, a 18 és 25 év közötti nők 17%-ának volt alkoholfogyasztási zavara.

A férfiak általában több alkoholt fogyasztanak, mint a nők, de a testfelépítés és a kémia biológiai különbségei miatt a nők hajlamosak hosszabb ideig metabolizálni az alkoholt, és azonos mennyiségű alkohol elfogyasztása után magasabb a véralkoholszintjük, mint a férfiaké. Ennek eredményeképpen az alkohol azonnali hatásai a nőknél általában tovább tartanak, mint a férfiaknál, így a férfiaknál fogékonyabbak az alkohol hosszú távú negatív egészségügyi hatásaira.

TESZT A HÁTOLDALON!

25 kérdés, amiből kiderül, van-e dolgod vele, vagy sem!

Problémás-e az ivászatom?

Töltsd le a kérdéseket. Ha 5-8 vagy ezek feletti igen választ tudtál adni a kérdésekre, akkor érdemes szakemberhez fordulni.
Letöltöm a tesztet
Alkoholizmus kezelése Tóth Zoltán addiktológiai konzultáns

A nők alkohol fogyasztásának okai

Az egyik leggyakoribb ok a stressz és a feszültség leküzdése. A nők gyakran hajlamosak az alkoholhoz fordulni, hogy enyhítsék a munkahelyi, családi vagy párkapcsolati problémáikat. A másik gyakori ok az önbizalomhiány és a társasági nyomás. Sok nő érzi úgy, hogy az alkohol segít nekik lazítani és könnyebben kapcsolódni másokhoz. Ezenkívül a kortársak nyomása is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes nők úgy érezzék, az alkoholfogyasztás szükséges ahhoz, hogy elfogadottak legyenek a társaságban.

A női alkoholizmus kialakulása

Kialakulása fokozatosan történik, és általában több tényező együttes hatására alakul ki. A genetikai hajlam, a környezeti tényezők, a személyiség és a pszichológiai problémák mind hozzájárulhatnak a függőség kialakulásához. Az alkoholizmus kialakulása során a nők gyakran növelik az alkoholfogyasztásukat, hogy enyhítsék a stresszt és kezeljék az érzelmi problémáikat. Az idő múlásával az alkohol iránti vágy egyre erősebbé válik, és a nők egyre nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak (tolerancia szint emelkedés). Végül elérhetik azt a pontot, ahol az alkoholfogyasztás már nem választás kérdése, hanem szükséglet.

női alkoholizmus
Női alkoholizmus

Az alkoholizmus hatása a nők egészségére

Az alkohol dependencia súlyosan károsítja a nők egészségét, mind fizikailag, mind pszichésen. A túlzott alkoholfogyasztás hosszú távú hatásai között szerepel a májbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a pszichiátriai problémák, mint például a depresszió és a szorongás. A női alkoholisták ráadásul nagyobb kockázatnak vannak kitéve a terhesség alatti problémákra, mint például az alkohol teratogén hatásai, amelyek a magzat fejlődését érintik. Az alkoholizmus emellett jelentős hatással lehet a nők társas kapcsolataira, családi életére és munkahelyi teljesítményére.

A pszichológiai tényezők, amelyek hozzájárulnak a nők alkoholizmusához

A pszichológiai tényezők jelentős szerepet játszanak a női alkoholizmus kialakulásában és fenntartásában. Az egyik leggyakoribb pszichológiai ok a stressz és a feszültség, amelyeket a nők gyakran az alkohollal próbálnak enyhíteni. Az önértékelési problémák és az önbizalomhiány szintén hozzájárulhatnak a nők alkoholfogyasztásához. Az alkoholizmus gyakran összefügg a trauma és az elnyomott érzésekkel is, amelyeket a nők az alkohol segítségével próbálnak kezelni.

női alkoholizmus
női alkoholizmus

A társadalmi és kulturális tényezők, amelyek befolyásolják a nők alkoholfogyasztását

A társadalmi és kulturális tényezők között szerepel a társasági nyomás, a média által közvetített kép az alkoholfogyasztásról, valamint a nők szerepének változása a társadalomban. A társasági nyomás gyakran arra ösztönzi a nőket, hogy alkoholt fogyasszanak, még akkor is, ha nem szeretnének. A média által terjesztett kép az alkoholfogyasztásról, mint például a „jól sikerült buli” és a „lazulás” eszköze, hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők úgy érezzék, az alkohol segít nekik elfogadottak lenni és szórakozni. A nők szerepének változása, például a karrierépítés és az egyenlőség iránti törekvés, szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők többet fogyasszanak alkoholt, mint korábban.

Kezelési stratégiák, melyek hatékonyan alkalmazhatók

Az alkoholizmus kezelése nőknél a környezet megváltoztatása, a pszichológiai és a (néha – bár én jómagam nem vagyok nagy gyógyszer rajongó) gyógyszeres terápia kombinációját igényli. A kezelési stratégiák közé tartozik az alkoholfogyasztás csökkentése vagy teljes abbahagyása, az életmódváltozás, a pszichoterápia, vagy ami talán a „legfájdalom mentesebb”, az addiktológiai konzultáció.  Az alkoholizmus kezelése nőknél különös figyelmet igényel a terhességgel és a szoptatással kapcsolatosan. Az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a magzatra és az újszülöttre, ezért fontos, hogy a kezelés során figyelembe vegyék ezeket a tényezőket.

női alkoholizmus

Az alkoholfogyasztás csökkentése segíthet a nőknek megelőzni a káros hatásokat, amelyeket az alkohol okozhat a testükben és az egészségükben. Az alkoholfogyasztás csökkentésének módjai közé tartozik az alkoholfogyasztás mennyiségének csökkentése, az alkoholfogyasztás időbeni korlátozása, és az alkoholfogyasztás alternatíváinak megtalálása. Az alkoholfogyasztás csökkentésének kulcsa a tudatosság és a tervezés.

Ne feledje a szenvedélybetegség kezelhető!

Állapotfelmérésre, vagy konzultációra az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni!

Alkoholizmus kezelése - addiktológia Budapest
Abban az esetben, ha írásban szeretne időpontot foglalni kérem töltse ki az itt található űrlapot. Számomra fontos, hogy mielőbb megoldást találjunk a problémára, ezért minden megkeresésre válaszolok.

Az időpont lemondására lehetőség van a konzultációt megelőzően 2 munkanapon belül. A foglalt időpont előtt több mint 48 órával ez díjmentesen megtehető. A le nem mondott vagy későn lemondott konzultációs óra díja a klienst terheli.

A cikk végére értél

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Facebook
Rólam mondták
Simon MarcSimon Marc
12:11 14 Apr 23
Tóth Úr remek szakember, a konzultációi diszkrètek ès tartalmasak. Ajánlom.
zsuzsanna kupizsuzsanna kupi
11:44 14 Apr 23
Én mint felépülő függő, szeretem Zolit hallgatni, mindig kapok valamit ami előre visz. Az a tapasztalat amivel ő rendelkezik , azt tudja àtadni így amit ő àtélt. Ez nagy segítség.
Vilmos KardosVilmos Kardos
10:27 06 Apr 23
Zoltán rendkívűl jó szakember,a szükséges tudás mellett,hatalmas tapasztalattal is rendelkezik.Nagyon sokat segített nekem is,az életemet megváltoztató döntések meghozatalában.Jó szívvel ajánlom,segíteni fog.
js_loader