Tóth Zoltán

Saját élményű

Addiktológiai
konzultáns

Ki az alkoholbeteg?

Mi az, hogy alkoholizmus és hogyan kezelhetjük hatékonyan?

Megosztás

Kikapcsolódás vagy átok

A legtöbb ember számára az alkoholfogyasztás nem más, mint egy kellemes kikapcsolódás. Ez nem meglepő, hiszen a mi kultúrkörünkben jóformán része a mindennapi életnek az úgynevezett kulturált vagy más nevén szociális ivás.

Alkoholizmus kezelése

Amivel nem is lenne semmi gond, ha mindenki betartaná azokat a határokat, amik a kockázatmentes fogyasztáshoz tartoznak. Ebben az esetben nem is alakulna ki a szerrel, jelen esetben az alkohollal kapcsolatban a hozzászokás (tolerancia) jelensége, amely az idő előrehaladtával mind-mind növekvő tendenciát fog mutatni.

Ennél tovább menve, egy bizonyos hozzászokás után az alkohol elhagyása okoz nagyon markáns tüneteket (émelygés, izzadás, nyugtalanság, remegés, ingerlékenység, hallucinációk és görcsök). Azoknak az embertársainknak, akiknek az alkoholfogyasztásukkal valami zavar van, ide értendőek a nagy ivók és az alkoholbetegek, jól ismerik azt a jelenséget, hogy ugyanazon hatás eléréséhez egyre többet és többet kell elfogyasztani.

Honnan ismerhetjük fel, hogy valami baj van?

Sajnos az érintett előtt nagyon sokáig el van fedve a valódi probléma, amikor valamilyen vészcsengő bekapcsolhatna, hogy állj, mert baj lesz belőle, nem fogsz tudni leállni. Pedig az esetek többségében már a környezet előbb jelez, vagy vesz észre figyelmeztető jeleket.

Például, hogy az ivási szokások miatt visszatérő módon káros következményeket szenved el az érintett, aminek legtöbbször a bűntudat és a szégyenérzet lesz a következménye.

Mik lehetnek ezek? Nem, vagy nem jól teljesítik otthoni, családi, munkahelyi vagy egyéb kötelezettségeiket. Sok esetben jogi következmények is lehetnek, itt általában az ittas járművezetés szokott a leggyakoribb esetekben megjelenni. Számtalan példát sorolhatnánk még ide.

Az alkoholproblémát a szakemberek nem számok segítségével határozzák meg, mert számukra ez inkább bizonyos viselkedésmódot jelent. Azaz olyan tüneteket keresnek, amelyek megléte azonosíthatja az alkoholproblémákat. Ezek egy része még kevésbé súlyos, mint az alkoholfüggőség. Mindenesetre ha valaki az alábbi felsorolásból bármelyik kettőt érvényesnek tartja magára, akkor már alkoholproblémái vannak:

– Előfordult már, hogy a tervezettnél többet vagy tovább ivott.

– Többször is előfordult, hogy szerette volna abbahagyni az ivást, vagy meg is próbálta, de nem ment.

– Sok időt töltött italozással, beteg volt emiatt, vagy az utóhatásokkal küzdött.

– Annyira akart inni valamit, hogy semmi egyéb nem érdekelte.

– Az ivás vagy az ivás utóhatása, a miatta kialakult betegség gyakran megzavarta otthoni teendői ellátását, családi életét, problémát okozott a munkahelyén vagy az iskolában.

– Folytatta az ivást, pedig ez problémát okozott a családjával és a baráti kapcsolataiban.

Hogyan alakul ki az alkoholizmus, mint rendellenesség?

A problémás alkoholfogyasztásnak több oka is van, amelyekben genetikai, fiziológiai, pszichológiai és szociális tényezők egyaránt szerepet játszanak. Nem mindenkit érintenek egyformán az egyes okok. Egyes alkoholfogyasztóknál olyan pszichológiai jellemvonások, mint az impulzivitás, az alacsony önbecsülés, vagy éppen a megfelelési kényszer késztetik a nem megfelelő alkoholfogyasztást. Vannak, akik azért isznak, hogy megbirkózzanak érzelmi problémákkal vagy „önmedikalizáljanak”. A társadalmi és környezeti tényezők, mint például a kortárs nyomás és az alkohol könnyű hozzáférhetősége kulcsszerepet játszik a függőség kialakulásában. A szegénység és a fizikai vagy szexuális bántalmazás szintén növeli az alkoholfüggőség kialakulásának esélyét.

Milyen hatásai lehetnek az alkoholizmusnak?

A rövid távú hatások közé tartozik a memóriavesztés, a másnaposság és az eszméletkiesés. A bőséges alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó hosszú távú szomatikus problémák közé tartoznak, a teljesség igénye nélkül a gyomorpanaszok, a szívproblémák, a rák, az agykárosodás, a súlyos memóriavesztés és a májcirrózis. Az ivási problémák a mentális egészségre is nagyon negatív hatással vannak. Az alkoholizmus ronthatja a már meglévő állapotokat, például a depressziót elmélyítheti, vagy új problémákat idézhet elő, például súlyos szorongást. Az erős alkoholfogyasztók jelentősen növelik az autóbalesetek, emberölések és öngyilkosságok miatti halálozási rátákat is. Fontos megjegyezni, hogy a nők esetében még alacsonyabb szintű fogyasztás esetén is jobban és gyorsabban is sérül az egészség.

Egy másik megközelítésben. Az alkoholizmus, azaz az alkoholfüggőség kialakulása számos negatív hatással jár az emberi szervezetre. Az alkohol egy pszichoaktív drog és sejtmérgező anyag, amely negatív hatással van minden szervre, és növeli a különböző típusú rák és kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Lassítja az agysejtek közötti kommunikációt, változásokat okoz az érzelmi állapotban és reflexekben, valamint károsítja az egyensúlyt. Az alkoholfogyasztásnak rövid és hosszú távú negatív hatásai is vannak, amelyek közé tartozik az agysejtek zsugorodása, amely kognitív és memóriazavarokhoz vezethet, alvászavarok, gyomor-bélrendszeri problémák, dehidratáció, magas vérnyomás, depresszió, szorongás és alkoholizmus kialakulása is. Toxikus hatása a májgyulladást okozhatja, amely hosszú távon súlyos májbetegségekhez vezethet, valamint a inzulintermelés csökkenéséhez és cukorbetegség kialakulásához is kapcsolódhat.

Miért is nehéz megszabadulni az alkoholizmustól?

Mert az egyének gyakran eltitkolják ivásukat, vagy tagadják, hogy problémájuk van az alkohollal. Honnan tudhatja, ha Önnek vagy valakinek, a környezetében már segítségre lenne szüksége? A lehetséges probléma jelei közé tartozik, ha a barátok vagy rokonok aggodalmukat fejezik ki, az érintett pedig bosszankodik, ha valaki kritizálja az ivást. Vagy éppen bűntudatot érez az ivás miatt, és azt gondolja, hogy csökkentenie kell, de nem tudja megtenni, ami persze jobban elmélyíti a szorongást. Ha már reggeli italra van szüksége az érintettnek az idegek megnyugtatására, vagy enyhíteni a másnaposságot vagy a remegést.

Az alkoholizmus egy krónikus betegség, amely különböző tényezőkből eredhet, és befolyásolhatja az egyén biológiai, pszichológiai és társadalmi állapotát. Az alkoholizmus legyőzése kihívást jelenthet, mert a test hozzászokik az alkoholhoz, és elvonási tüneteket okozhat, amikor megpróbálja abbahagyni az ivást. Az alkoholizmus kezelése terápiát, orvosi kezelést és szakmai támogatást igényel, és hosszú távú elkötelezettséget igényel a felépüléshez.

 

Van-e megoldás az alkoholizmusra?

Azt mondhatjuk igen, bár külső segítség nélkül a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem kezdődhet meg a felépülés. Az alkoholfüggők általában nem tudják abbahagyni az ivást pusztán akaraterővel. Az alkoholizmus kezelése többféle módon történhet. Az első lépés a betegség elismerése és a kezelésre való nyitottság. Az orvosi terápia, a pszichoterápia, az önsegítő csoportok és a rehabilitációs programok mind hatékonyak lehetnek az alkoholfüggőség kezelésében. 

Az orvosi terápia során a betegnek általában gyógyszereket írnak fel, amelyek segítenek csökkenteni az alkohol utáni vágyat és az elvonási tüneteket. A pszichoterápia segíthet a betegnek megérteni az alkoholizmus okait és megtanulni, hogyan kezelheti az érzelmi és pszichológiai problémáit anélkül, hogy az alkoholhoz fordulna. Az önsegítő csoportok, mint például az Anonim Alkoholisták, lehetővé teszik a betegek számára, hogy támogató közösséget találjanak és megosszák tapasztalataikat. 

A rehabilitációs programok általában teljes körű támogatást nyújtanak, beleértve a terápiát és az oktatást is, hogy a betegek visszanyerjék az életüket az alkoholfüggőségtől. Az alkoholizmus kezelése hosszú folyamat, és egyéni terápiás megközelítést igényel. A betegeknek meg kell találniuk a legmegfelelőbb kezelést, és szorosan együtt kell működniük az orvosokkal és a terapeutákkal a kezelési terv végrehajtása érdekében.

Lehetséges, hogy orvos által felügyelt méregtelenítésre van szükségük a potenciálisan életveszélyes elvonási tünetek, például görcsrohamok elkerülése érdekében. Amint ezek az emberek stabilizálódnak, segítségre lehet szükségük az ivással kapcsolatos pszichológiai problémák megoldásában, új megküzdési mechanizmusok elsajátításában. A felépülésnek mind a mentális, mind pedig fizikai síkon egy időben kell megkezdődnie. Jelenleg az alkohol dependencia hatékony kezelésében jól felkészített szakemberek, valamint az önsegítő közösségek vállalnak oroszlánrészt. Valamennyi szakember elérhetősége, vagy önsegítő közösséghez való csatlakozás lehetősége mai kornak köszönhetően már könnyen hozzáférhető. Így összességében azt mondhatjuk – jelenleg van hatékony módja az alkoholfüggőség kezelésének!

TESZT A HÁTOLDALON!

25 kérdés, amiből kiderül, van-e dolgod vele, vagy sem!

Problémás-e az ivászatom?

Töltsd le a kérdéseket. Ha 5-8 vagy ezek feletti igen választ tudtál adni a kérdésekre, akkor érdemes szakemberhez fordulni.
Letöltöm a tesztet

Állapotfelmérésre, vagy konzultációra az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni!

Alkoholizmus kezelése - addiktológia Budapest
Abban az esetben, ha írásban szeretne időpontot foglalni kérem töltse ki az itt található űrlapot. Számomra fontos, hogy mielőbb megoldást találjunk a problémára, ezért minden megkeresésre válaszolok.

Az időpont lemondására lehetőség van a konzultációt megelőzően 2 munkanapon belül. A foglalt időpont előtt több mint 48 órával ez díjmentesen megtehető. A le nem mondott vagy későn lemondott konzultációs óra díja a klienst terheli.

A cikk végére értél

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Facebook
Rólam mondták
Simon MarcSimon Marc
12:11 14 Apr 23
Tóth Úr remek szakember, a konzultációi diszkrètek ès tartalmasak. Ajánlom.
zsuzsanna kupizsuzsanna kupi
11:44 14 Apr 23
Én mint felépülő függő, szeretem Zolit hallgatni, mindig kapok valamit ami előre visz. Az a tapasztalat amivel ő rendelkezik , azt tudja àtadni így amit ő àtélt. Ez nagy segítség.
Vilmos KardosVilmos Kardos
10:27 06 Apr 23
Zoltán rendkívűl jó szakember,a szükséges tudás mellett,hatalmas tapasztalattal is rendelkezik.Nagyon sokat segített nekem is,az életemet megváltoztató döntések meghozatalában.Jó szívvel ajánlom,segíteni fog.
js_loader