Tóth Zoltán

Saját élményű

Addiktológiai
konzultáns

A Titanic-effektus: süllyedés a függővel együtt

Amikor az alkohol árnyéka vetül a családra

Megosztás

Az első kimaradások, az első hangos szó, az első kimondott „Gyűlöllek!”, az első szemet hunyások, az első „El foglak hagyni!” fenyegetések, az első megbocsátások, a probléma első letagadása az ismerősök előtt, az első valóban durva verbális támadások, amit aztán ezer követ, és az első fizikai agresszió. Bármilyen furcsán is hangzik, az alkoholizmus nem magára a függőre fejti ki a legdurvább hatását, hanem a hozzátartozókra, akik, mint egy mozdonyra csatolt kocsi, kénytelenek haladni ugyanazon az úton, amin a szenvedélybeteg, akit egykor, vagy talán még most is szeretnek. A „menekülés” egyetlen módja a mozdonyról való lekapcsolódás? Vagy van még esély más útra irányítani azt a szerelvényt? 

Az alkoholfogyasztási zavarral (AUD) küzdő egyén gyakran nincs egyedül. Nincs egyedül otthon, és nincs egyedül a problémájával. Azonban az alkoholbetegség nem olyan, mint egy zsák föld, amit, ha ketten vagy hárman cipelnek, akkor könnyebb lesz. Az alkoholbetegség következményei a zsák teljes súlyával nyomják mindenki vállát, aki együtt él a beteggel. Legyenek ketten, hárman vagy akár hatan ebben a kapcsolatban. 

alkoholizmus kezelese addiktologiai konzultacoval

Alkoholizmus, mint családi betegség

A függőség tehát nem az egyén betegsége, hiszen a probléma kiterjed a közeli hozzátartozókra, a szűken vett családra is. Így gyakran hivatkoznak az alkoholizmusra, mint családi betegségre. Az ugyanis, hogy egy szeretett személyt látunk a mély gödörben vergődni, mindannyiunkat érint, és a függőség káros hatásai nemcsak a függőre, hanem az egész családra kihatnak. 

Az alkoholizmus árnyékában élve gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mi magunk is veszélyeztetettek vagyunk, hiszen a függőség minden negatív következményét viseljük.

Ahogy az alkohol fogyasztásával járó problémák belekúsznak a család életébe, kezdetben talán nehéz észrevenni, hogy mennyire megváltozott a mindennapok dinamikája. Nem kell tehát alkoholfüggőnek lennie ahhoz valakinek, hogy az alkohol negatív hatással legyen rá. Legsúlyosabban a probléma a függővel vagy függőkkel élő gyermekeket érinti, hiszen a személyiségük még nem sziklaszilárd alapokon áll, ráadásul negatív mintát kapnak attól az embertől, akit talán a legjobban kellene szeretniük.

 

A jófej alkoholista

A kérdés tehát adott: miért kezd valaki egy függővel, illetve miért marad vele akár hosszú évekre, miért alapít vele családot? A gyerekek ilyen tekintetben nincsenek döntéshozó szerepben, a józan szülő viszont igen. Csakhogy az évek során olyan szoros és függő (nem az alkoholtól) kapcsolat alakulhat ki közöttük, amely az elszakadás közé áll.

alkoholizmus kezelese addiktologiai konzultacoval 2

Gyakran ugyanis egy jól funkcionáló alkoholista az egyedüli kereső a családban. A párját pedig félelemmel tölti el annak a gondolata, hogy egyedül marad a gyerekekkel. „Miből fogok megélni? Mi történik majd, ha a bíróság láthatást ad a páromnak? Hogy fog viselkedni a gyerekekkel, mikor én nem vagyok ott?”

Ráadásul még egy függővel való kapcsolat is az elején tökéletesnek tűnhet. Az alkoholban oldott személyiség ragyog, a kapcsolat szépen alakul. Az alkohol még nem igazán okoz gondot, de ahogy telik az idő, a kontroll elvesztése lassan felüti a fejét.

A kapcsolat mélyül, jön az eljegyzés, a házasság, megszületnek a gyerekek, és ekkor kezdi megmutatni igazán az alkohol a negatív oldalát. Az alkoholista személy, aki a külvilág előtt gyakran kedves és jófej, otthon egy másik arcát mutatja. A fokozatos változás során az alkoholfogyasztás nem csak társaságban, bulikon történik, hanem munka után, majd akár már reggel is. A szégyen és a félelem kezdi ellepni a családot, miközben az alkoholista gyakran jófejséggel kompenzál mások előtt, hogy ne tűnjön fel a probléma.

alkoholizmus kezelese addiktologiai konzultacoval 4

A Titanic-effektus: süllyedés a függővel együtt

Azonban otthon az alkoholisták legtöbbször leveszik magukról ezt a kedves álarcot. Leginkább azért, mert biztonságban érzik magukat, tudják, hogy a párjuk, a gyerekek nem fogják elhagyni, így nincs bennük félelem az esetleges veszteségektől.

Az alkoholisták hozzátartozói ráadásul gyakran észre sem veszik, hogy együtt merülnek a függővel egyre mélyebbre. Mint a süllyedő Titanic, amelynek az örvénye rántotta mélybe az embereket. Ebben az időszakban a családtagok pont úgy élnek, mint maguk a szenvedélybetegek, hiszen a függőség minden negatív hozadékát viselik. Ha a függővel élő egy hasonló családot látna külső szemmel, akkor az első, amit tanácsolna, hogy szakadjanak el az alkoholistától. Csakhogy belülről nézve és átélve a dolgokat, egészen más döntéseket fog hozni.

Megtörni a négyszöget

Eközben a függő egy négyszögletű pályán mozog, amelyet végtelenül újra és újra körbejár:  megszerezni, elfogyasztani, kiheverni, majd letagadni. Ez a ciklus azonban nem csak az alkoholistát, de a családtagokat is a mókuskerék részévé teszi.

alkoholista a csaladban

A külvilág felé ők is tagadnak mindent, az alkohol okozta családi veszekedéseket nekik is ki kell heverniük, a beszerzésben gyakran ők is segédkeznek, még ha nem is szívesen teszik, a fogyasztás pedig idővel akár az ő menekülő útjuk is lehet.

Az alkoholizmus ugyanis gyakran átragad a gyerekekre is. Az alkoholisták gyermekei négyszer nagyobb valószínűséggel válnak maguk is alkoholistává, mint más gyermekek. (forrás: https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Children-Of-Alcoholics-017.aspx)

Tóth Zoltán addiktológiai konzultáns

Hogyan segíthetünk?

A legfontosabb, hogy megértsük: a függőség problematikája magától a legritkább esetben oldódik meg. Az érintett személynek szüksége van segítségre, de az esetek többségében nem fogadja el azt könnyen.

A támogatásnak és megértésnek kiemelt szerepe van. A függőségből való kilábalás egy hosszú és kihívásokkal teli út, de az első lépés mindig a felismerés és elfogadás.

Egy függővel való együttélés megköveteli a türelmet, az empátiát és a határok megtartását. A szakmai segítség keresése, terápia és közösségi támogatás mind olyan eszközök, amelyek segíthetnek az úton. Az Egészségügyi Világszervezet becsléseit is figyelembe véve, a szakember segítsége kulcsfontosságú lehet a függők erőszakos viselkedésének kezelésében.

A függőség megrázza az életet, de a változás mindig lehetséges. A felismerés, az elfogadás és a szakmai segítség mind olyan kulcsfontosságú lépések, amelyek elősegíthetik a változást. A függőség családi betegség, de a megértés, az empátia és a támogatás mind olyan eszközök, amelyekkel a családtagok segíthetik a függőt kijutni a gödörből. Segítséget ITT kaphat!

Ha már a gyűlölet felüti a fejét

Természetesen vannak olyan esetek – és sajnos ez a gyakoribb –, amikor a függő és családja (aki a segítséget tudná nyújtani, az első lépést tehetné meg), olyannyira elhidegült egymástól, hogy már nem is érdekli, mi lesz azzal az emberrel, akit egykoron szeretett.

alkoholizmus kezelese addiktologiai konzultacoval 6

Ehelyett a napi túlélésre játszik, hisz miért segítene olyasvalakin, akit már gyűlöl? Ennél rosszabb forgatókönyvet el sem lehet képzelni, hisz azzal, hogy nem segít a függőnek, magán sem tud. Ezért ilyenkor azt ajánlom, mindenki nézze a maga érdekeit egy ilyen esetben. Tegye fel magának a kérdést: „Mi lesz a jobb? Hagyni a dolgokat ugyanebben a mederben folyni tovább, vagy megpróbálok segíteni neki, még ha nem is teszem szívesen, hogy ezzel magamon is segítsek.” Végsősoron a gyerekeknek, önmagunknak, a kapcsolatunknak, az életünknek is azzal tesszük a legjobbat, ha keresünk egy segítőkezet, és azt meg is ragadjuk.

Állapotfelmérésre, vagy konzultációra az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni!

Alkoholizmus kezelése - addiktológia Budapest
Abban az esetben, ha írásban szeretne időpontot foglalni kérem töltse ki az itt található űrlapot. Számomra fontos, hogy mielőbb megoldást találjunk a problémára, ezért minden megkeresésre válaszolok.

Az időpont lemondására lehetőség van a konzultációt megelőzően 2 munkanapon belül. A foglalt időpont előtt több mint 48 órával ez díjmentesen megtehető. A le nem mondott vagy későn lemondott konzultációs óra díja a klienst terheli.

A cikk végére értél

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Facebook
Rólam mondták
Simon MarcSimon Marc
12:11 14 Apr 23
Tóth Úr remek szakember, a konzultációi diszkrètek ès tartalmasak. Ajánlom.
zsuzsanna kupizsuzsanna kupi
11:44 14 Apr 23
Én mint felépülő függő, szeretem Zolit hallgatni, mindig kapok valamit ami előre visz. Az a tapasztalat amivel ő rendelkezik , azt tudja àtadni így amit ő àtélt. Ez nagy segítség.
Vilmos KardosVilmos Kardos
10:27 06 Apr 23
Zoltán rendkívűl jó szakember,a szükséges tudás mellett,hatalmas tapasztalattal is rendelkezik.Nagyon sokat segített nekem is,az életemet megváltoztató döntések meghozatalában.Jó szívvel ajánlom,segíteni fog.
js_loader