Tóth Zoltán

Saját élményű

Addiktológiai
konzultáns

A láthatatlan hegek

Hogyan hat egy magasan funkcionáló alkoholista a környezetére

Megosztás

Magasan funkcionáló alkoholista? Hát az meg milyen? Nos az „alkoholista” fogalmát megbélyegzés övezi. Ez az egyén olyan, aki lop, hazudik, és nem törődik másokkal és saját jólétével. Ezt a nagyon negatív jelzőt el is kerülhetjük ha azt mondjuk, hogy alkoholfogyasztási zavarral (AUD) küzdő egyén. Önmagában azonban az a tény, hogy egy magasan funkcionáló alkoholista képes eltitkolni a függőségét vagy fenntartani a társadalmi normákat, nem változtat azon a tényen, hogy valamilyen anyaghasználati zavarral küzd. Az alkoholizmussal küzdő személy csak addig élhet normális életet, amíg a rendellenesség nem kezd kihatni a viselkedésére és az egészségére. Az egyén a betegség előrehaladtával társadalmi, jogi és egészségügyi következmények kockázatának lesz kitéve. 

A magasan funkcionáló alkoholbeteget gyakran nem tekintik alkoholistának a szerettei és a társadalom sem. Ez valószínűleg veszélyesebb helyzetbe hozza Őt, mint amilyennek a hagyományosan az alkoholizmusban szenvedő személyt. Sok esetben nem is tudja (vagy csak a szíve mélyén tagadja), hogy neki alkohol problémái lennének. Nincsenek észrevehető veszteségek, képesek fenntartani magukat és persze a látszatot. Napközben hatalmas erőfeszítéseket tesznek a munkában, társadalmi életben, vagy az élet bármely területén. Ők azok, akik 120%-on teljesítenek. A nap végén azonban hajlamosak mértéktelenül inni, miközben próbálják meggyőzni szeretteiket és önmagukat is arról, hogy nem alkoholfüggők. Sok ilyen személynél a függőséggel való küzdelem során a mentális és egészségi állapotok még egyidejűleg jól működnek. Éppen ezért sokan úgy vélik, hogy a legtöbb alkoholhasználati zavarban szenvedő egyén magasan funkcionáló. 

Ebben a cikkben arra próbálok rávilágítani, hogy a magasan funkcionáló alkoholisták is családban élnek nagy valószínűséggel, és mint olyan egy családi rendszer részei. Márpedig ha ez így van, akkor hatással vannak annak a környezetnek a többi tagjára, leginkább az ilyen destruktív, szenvedélybetegséggel terhelt diszfunkcionális családban nevelkedő gyermekekre. 

Alkoholizmus kezelése hatékonyan

Alkoholista a családban

Sajnos, az alkoholizmus egyre gyakoribbá válik a modern társadalomban. Az alkoholbetegségnek számos különböző típusa létezik, az úgynevezett magasan funkcionáló alkoholisták pedig gyakran nagyon sokáig észrevétlenek maradnak a külvilág előtt. Viszont, bár az érintett személyeknek talán nem jelent problémát az életében az alkoholizmusuk, ez a függőség súlyos következményekkel járhat a családjára és azon belül még inkább a gyermekeikre nézve. 

Az alkoholizmus olyan betegség, amely nemcsak az egyént, hanem az egész családot érintheti. Különösen az alkoholista szülő gyermekei vannak kitéve nagyobb kockázatnak az érzelmi és pszichológiai problémák kialakulására. Tanulmányok kimutatták, hogy az alkoholfogyasztással terhelt otthonban való felnövekedés negatív hatással lehet a gyermekek fejlődésére. 

Minden gyermek számára az lenne az optimális fejlődést biztosító környezet, ahol félelemtől mentesen élhet. Reggel ugyan még félelemtől mentesen elvitték őt iskolába, óvodába, de lehetséges, hogy egész nap attól retteg, mi lesz este otthon. Milyen állapotok lesznek abban a családi légkörben, ahol az egyik szülő magasan funkcionáló alkoholista. Később megjelenhet az a szégyenérzet is, hogy ugyan ki veszi ezt észre, mármint, hogy apa, vagy anya már megint „spicces”. Hazugságok tengerére is kényszerülhet, csak, hogy ki ne derüljön, mi zajlik otthon a négy fal között.

Az alkoholisták gyermekei ennek megfelelően nagyobb valószínűséggel szenvednek a későbbiek folyamán szorongástól, depressziótól és alacsony önbecsüléstől. Emellett a tanulmányi teljesítményükkel is küszködhetnek, és nagyobb a kockázata annak, hogy később maguk is kábítószerrel, vagy alkohollal kívánják megoldani gondjaikat, hiszen otthon is ezt a mintát látták. Az alkoholizmussal küzdő családok számára kulcsfontosságú, hogy segítséget és támogatást kérjenek az egész család jólétének biztosítása érdekében.

Milyen hatás hárul a gyermekekre

A legfontosabb dolog, hogy megértsük, hogy az alkoholizmus súlyos betegség, és nem egyszerűen csak egy rossz szokás vagy viselkedési probléma. Olyan betegség, amely hatással van az egész családra, és a gyermekekre egyaránt. Így gyakran az életük minden területére hatással lehet.

Az alkoholista szülők gyerekei gyakran érzik magukat elhanyagolva, mivel a szenvedélybetegségben érintett szülő általában az alkoholra koncentrál. Ez nyilvánvalóan negatívan hat a gyerek érzelmi fejlődésére. 

Alkoholista családban felnővő gyermekek

Az alkoholista szülők gyerekei gyakran nehezen értik meg, mi történik, és hogyan kell megfelelően kezelni az érzéseiket. Az ilyen gyermekek gyakran nehezen tudnak megbízni emberekben, és nehezen alakítanak ki egészséges kapcsolatokat másokkal. 

A gyermekek gyakran viselnek láthatatlan sebeket, amelyeket nehéz kezelni, ugyanakkor segítségre van szükségük ahhoz, hogy megértsék, mi történik velük, és hogyan lehet kezelni az érzéseiket.

magasan funkcionáló alkoholista

Érzelmi elhanyagolás és trauma

Az alkoholista szülők gyerekei gyakran magukra maradnak, nincs senkijük, akire támaszkodhatnának. Az ilyen helyzetben az érzelmileg elhanyagolt gyermekek nem érzik magukat biztonságban. Gyakran traumát szenvednek, amely hosszú távú hatással lehet az életükre. Az ilyen gyermekek gyakran nehezen tudják feldolgozni egy-egy traumát, és nehéz lehet számukra megbirkózni az életükben előforduló nehézségekkel. 

Az érzelmi elhanyagolás és trauma gyakran az érintett gyermekek életének későbbi szakaszaiban is hatással lehet, és segítségre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően kezeljék ezeket a nehézségeket. Az érzelmi elhanyagolás olyan állapot, amikor egy személy, esetünkben a gyermek nem kapja meg az érzelmi támogatást és az igényeit kielégítő pozitív érzelmi kapcsolatokat. Ez gyakran a szülők vagy gondviselők figyelmetlenségéből, hiányából vagy érzelmi elérhetetlenségéből fakad. Az érzelmi elhanyagolás később súlyos hatással lehet az érzelmi, társadalmi és mentális állapotára. Az érzelmi elhanyagolás hiánya miatt magányosnak, érzéketlennek és kiábrándultnak érezheti magát, és nehézségei lehetnek az érzelmi kapcsolatok kialakításában és fenntartásában.

Nehézségek az egészséges kapcsolatok kialakításában

Az alkoholista szülők gyerekei gyakran nehezen tudnak egészséges kapcsolatokat kialakítani másokkal. Az ilyen gyermekek gyakran nehezen tudnak megbízni másokban, és nehezen tudnak kötődni másokhoz. Nehéz számukra megérteni, mi a helyes és mi a helytelen viselkedés másokkal, ami negatívan hat az életükre.

Segítségre szorulhatnak abban is, hogy megtanulják, hogyan kell egészséges kapcsolatokat kialakítani másokkal. Az érintett gyermekeknek meg kell tanulniuk, hogyan kell megbízni másokban, és hogyan kell megfelelően kommunikálni másokkal. 

Alkohol és család

A gyermek egészséges fejlődéséhez szükséges a megfelelő szocializációs környezet, amelyet elsősorban a család biztosít. Ha a családi környezet nem megfelelő, vagy az oktatási rendszer túlságosan szigorú vagy személyre „szabatlan”, az negatív hatással lehet a gyermek fejlődésére. Emellett a gén- és környezeti rizikófaktorok mellett fontos szerepe van azoknak az adottságoknak és körülményeknek, amelyek védelmet jelentenek a fejlődési zavarok és pszichopatológia ellen, mint például a stabil és támogató családi környezet, a pozitív iskolai klíma és a jól fejlett szociális és érzelmi képességek. Ha ezek a tényezők nem biztosítottak, az nehezítheti a gyermek egészséges kapcsolatok kialakítását. Márpedig a tapasztalat azt mutatja, hogy szenvedélybetegségekkel terhelt családi környezetben ezek a képességek nem tudnak megfelelően kialakulni.

Alkoholbeteg a családban

Az alkoholista szülők gyerekeinek megküzdési mechanizmusai

Az alkoholista szülők gyerekei gyakran különböző megküzdési mechanizmusokat használnak az életükben. Az ilyen gyermekek gyakran keresik a figyelmet és az elismerést másoktól, hogy kompenzálják az érzelmi hiányosságokat, amelyeket az alkoholista szülők okoznak. Ezek a gyermekek gyakran kerülik az érzelmileg intenzív helyzeteket, mivel nem tudják, hogyan kell megfelelően kezelni ezeket a helyzeteket.

Az alkoholista szülők gyermekei gyakran erős védelmi mechanizmusokat fejlesztenek ki, amelyek megnehezítik a szülőkhöz, vagy más személyekhez való közelkerülést. Nem feltétlenül van világos példaképük, amit követni tudnának, és érzelmi függőséget alakíthatnak ki a szüleikkel szemben, ami későbbi életük során az alkohol- és kábítószer-fogyasztáshoz vezethet. Az érzelmek elfojtása és a múltbeli élmények tagadása depresszióhoz és fizikai betegségekhez  is vezethet. Később már felnőtt korban pedig ezeknek az embereknek meg kell tanulniuk elfogadni magukat és múltbeli élményeiket az előrehaladás és a gyógyulás érdekében, valamint segítséget kell kérniük, hogy megtörjék ezt a destruktív sémát.

Következtetés

Az alkoholista szülők gyerekei gyakran nehéz helyzetben vannak, és segítségre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően kezeljék az érzéseiket, és hogy egészséges kapcsolatokat alakítsanak ki másokkal. 

Az alkoholizmus hatékony kezelése Budapesten

TESZT A HÁTOLDALON!

25 kérdés, amiből kiderül, van-e dolgod vele, vagy sem!

Problémás-e az ivászatom?

Töltsd le a kérdéseket. Ha 5-8 vagy ezek feletti igen választ tudtál adni a kérdésekre, akkor érdemes szakemberhez fordulni.
Letöltöm a tesztet

Állapotfelmérésre, vagy konzultációra az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni!

Alkoholizmus kezelése - addiktológia Budapest
Abban az esetben, ha írásban szeretne időpontot foglalni kérem töltse ki az itt található űrlapot. Számomra fontos, hogy mielőbb megoldást találjunk a problémára, ezért minden megkeresésre válaszolok.

Az időpont lemondására lehetőség van a konzultációt megelőzően 2 munkanapon belül. A foglalt időpont előtt több mint 48 órával ez díjmentesen megtehető. A le nem mondott vagy későn lemondott konzultációs óra díja a klienst terheli.

A cikk végére értél

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Facebook
Rólam mondták
Simon MarcSimon Marc
12:11 14 Apr 23
Tóth Úr remek szakember, a konzultációi diszkrètek ès tartalmasak. Ajánlom.
zsuzsanna kupizsuzsanna kupi
11:44 14 Apr 23
Én mint felépülő függő, szeretem Zolit hallgatni, mindig kapok valamit ami előre visz. Az a tapasztalat amivel ő rendelkezik , azt tudja àtadni így amit ő àtélt. Ez nagy segítség.
Vilmos KardosVilmos Kardos
10:27 06 Apr 23
Zoltán rendkívűl jó szakember,a szükséges tudás mellett,hatalmas tapasztalattal is rendelkezik.Nagyon sokat segített nekem is,az életemet megváltoztató döntések meghozatalában.Jó szívvel ajánlom,segíteni fog.
js_loader