Tóth Zoltán

Saját élményű

Addiktológiai
konzultáns

Mi a leghatékonyabb módja kezelésének?

Hol és hogyan lehet leszokni az alkoholról?

Megosztás

Sokan kérdezik manapság tőlem, hogy meglátásom szerint hogyan lehet a leghatékonyabban leszokni az alkoholról. Az a tapasztalatom, hogy az „elvonóról”, vagy bármilyen addiktológiai tanácsadásról nagyon homályos és negatív kép él a mai napig a társadalomban. Igyekszem ezt egy kicsit kedvezőbb fénybe helyezni. 

Ha meg tudod álmodni, meg is tudod tenni. Ezek Walt Disney szirupos szavai, amelyek egy színes Disney mesében még működnek is. De mi a helyzet a valósággal? Főleg, ha az a valóság egy alkoholfüggő gyötrelmes hétköznapjai, az álom pedig a tiszta élet. 

Egy biztos: az alkoholfüggőségtől magányosan rettentő kevesen szabadultak meg. Támasszal már valamivel többen. De az igazi áttörést leggyakrabban a szakmai segítség hozta meg. 

A felépülés megkezdődhet akár egy kórház addiktológiai osztályán is. Sok hazai kórházban van addiktológiai osztály, ahol a szenvedélybetegeket hatékony segítséggel látják el. A kórházi körülmények között működtetett felépülési programok időtartama jellemzően 3-6 hónap között szokott lenni. 

Léteznek magán intézmények, akik szakembereket foglalkoztatnak annak érdekében, hogy a szükséges segítséget megkaphassa a kliens. Ezen magán addiktológiai intézmény falai között, jóval rövidebb idő alatt is hatékony eredményeket tudnak elérni, hiszen nincs olyan leterheltség, mint az állami szektorban. A viszonylag rövid, 28 nap alatt több mint 130-140 csoportfoglalkozásra kerül sor, amely a hatékonyságot és a megmaradási arányt növeli. 

Beszéljünk továbbá a magán konzultációkról is. Ezeken az alkalmakon valóban a fókusz csak a kliensre helyeződik. Egyéni terápiás terv alapján kerül a segítség megtervezésre és levezetésre. Tehát, mint láthatjuk  a megoldások nem helyfüggőek és széles spektrumban állnak rendelkezésre. 

Azt szoktam mondani, hogy az alkoholizmussal küzdő embernek 3 dologra van szüksége: egy odafigyelő fülre, egy megértő szívre és egy segítő kézre. Majd mindig hozzáteszem, hogy nem mindegy, kié az a kéz, az a szív és az a fül. 

Mindig, mikor valami problémával találjuk magunkat szembe, netán egy merész célt tűzünk ki magunk elé, olyasvalakitől kérünk segítséget, akit jól ismerünk. A párunktól, szüleinktől, egy baráttól. Ők persze mindannyian jót akarnak nekünk, de nem biztos, hogy tudják, mi a jó.

Valószínűleg nem tudnak annyit az adott témáról, hogy valóban a segítségünkre lehessenek. Ameddig valaki nem járt ott, ahol vagyunk, és ott, ahová el akarunk jutni, addig valószínűleg nem tudja megmutatni az odavezető utat. 

 

Tóth Zoltán addiktológiai konzultáns

Olyantól kérj tanácsot, aki már járt ott, ahová Te készülsz

Mielőtt segítséget kérsz valakitől, tedd fel magadnak a kérdést: Meg tudja nekem adni, amire szükségem van? Ha a válasz „Nem”, akkor keress valaki mást! 

Megpróbálom elmagyarázni egy hétköznapi példán keresztül, mire is gondolok. Amikor a féllábú a kétlábúnak mesél a megpróbáltatásairól, akkor a kétlábú ember nem tudja megérteni, min megy át a féllábú ember, legfeljebb szánni tudja. Azonban, mikor két féllábú beszélget, ott megtörténik az előrelépés. Ezért, ha például egy alkoholista mesél az alkoholproblémájáról egy kigyógyult alkoholistának, több segítséget, támaszt kap. Természetesen az is segítség, ha olyasvalakivel beszélgetünk, aki már több tucat függőnek tudott segíteni. 

Ezért én sokkal hasznosabbnak tartom, mikor akár egy intézménytől – legyen az, akár egy addiktológiai ellátóhely –, vagy egy addiktológiai konzultánstól kérünk segítséget, mint egy olyan baráttól, akit a probléma soha nem érintett.

Ilyenkor azt kell megnézni, hogy az adott intézmény falai között milyen szakemberek milyen modellel dolgoznak. Az egyik leghatékonyabb ilyen modell a Minnesota-modell, ahol nagy az esély a felépülésre. Tapasztalatom szerint hazánkban több kiváló Minnesota modell alapján működő ellátóhely is található úgy az állami szférában, mint a magánintézmények tekintetében.  

Mi az a Minnesota-modell?

A Minnesota-modell (én sokszor csak „absztinencia-modell”-nek hívom), az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer az alkoholizmus kezelésében. 

minnesota 39119 640

Ez a modell az Anonim Alkoholisták 12 lépéses programját követi, és az absztinenciára összpontosít. Az alkoholizmust is alapvető, progresszív állapotként fogalmazza meg, amelynek ellátásához tartós absztinencia és aktív, folyamatos felépülési program szükséges, jelentősen támaszkodva a tagok tapasztalataira.

community 3245739 640

Hogyan működik a Minnesota-modell?

A Minnesota-modellben nagy hangsúlyt fektetnek az egyénre szabott gondozásra. 

A modell lényegében elismeri, hogy minden egyes embernek egyedi útja van, ugyanaz a térkép nem vezet el mindenkit a kívánt célhoz, hiszen mindenki másként éli meg a szerhasználatot. Ellenben tanulnak mások történeteiből, de közben a személyiségükre, múltjukra, jellemükre szabott kezelésben részesülnek. 

Ki ül melletted az autóban?

Egy terápia, vagy egyéni konzultáció legyen az bármilyen modellen nyugvó is, mégis csak emberi kapcsolatokon alapszik. 

pexels dziana hasanbekava 5480749

Ezért bár lehet bármennyire jó az a szakember, akivel együttműködünk függőként, ha nincs meg közöttünk a „kémia”, akkor sokszor nem az az eredmény születik, amire a kezdet kezdetén vártunk. 

Jómagam hogyan lettem útitárs az autóban? 26 évig voltam az alkohol rabja, ugyanennyi ideig ártottam magamnak, a szeretteimnek. Nem azért, mert gonosz ember vagyok, hanem azért, mert az alkohol volt gonosz, és ő átvette felettem a hatalmat. 

Aztán valami megváltozott bennem. Sikerült kis időre átvennem az irányítást, és egy ilyen tiszta pillanatomban képes voltam segítséget kérni. Nem tartom magam különösebben erős embernek, de végigmentem az úton egy olyan szakmai segítővel, akivel azóta is jó kapcsolatot ápolok. 

Aztán jött egy újabb döntés, egy újabb fordulópont: én ezzel akarok foglalkozni, útitárs akarok lenni mások legnehezebb útján. Rengeteget tanultam, olvastam, elvégeztem az egyetemet, képeztem magam, és beszélgettem, beszélgettem és beszélgettem. Függőkkel, gyógyultakkal, hozzátartozókkal, a feleségemmel, hogy ő hogy élte meg az egészet, és persze magammal.

Szóval, igen, én is egy „féllábú” vagyok, aki ma már boldog és teljes életet él. Ha van kedved beszélgetni velem, és ha az első lépést megteszed a gyógyulásod felé azzal, hogy megkeresel, akkor az út további részén én ott leszek veled. Tudásommal, tapasztalatommal.

Ne feledje a szenvedélybetegség kezelhető!

Állapotfelmérésre, vagy konzultációra az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni!

Alkoholizmus kezelése - addiktológia Budapest
Abban az esetben, ha írásban szeretne időpontot foglalni kérem töltse ki az itt található űrlapot. Számomra fontos, hogy mielőbb megoldást találjunk a problémára, ezért minden megkeresésre válaszolok.

Az időpont lemondására lehetőség van a konzultációt megelőzően 2 munkanapon belül. A foglalt időpont előtt több mint 48 órával ez díjmentesen megtehető. A le nem mondott vagy későn lemondott konzultációs óra díja a klienst terheli.

A cikk végére értél

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Facebook
Rólam mondták
Simon MarcSimon Marc
12:11 14 Apr 23
Tóth Úr remek szakember, a konzultációi diszkrètek ès tartalmasak. Ajánlom.
zsuzsanna kupizsuzsanna kupi
11:44 14 Apr 23
Én mint felépülő függő, szeretem Zolit hallgatni, mindig kapok valamit ami előre visz. Az a tapasztalat amivel ő rendelkezik , azt tudja àtadni így amit ő àtélt. Ez nagy segítség.
Vilmos KardosVilmos Kardos
10:27 06 Apr 23
Zoltán rendkívűl jó szakember,a szükséges tudás mellett,hatalmas tapasztalattal is rendelkezik.Nagyon sokat segített nekem is,az életemet megváltoztató döntések meghozatalában.Jó szívvel ajánlom,segíteni fog.
js_loader